Referenser

M5761-58_MA_001
BRF Vilbergen, Norrköping

Enastående träimitationer – en välscoutad modernisering

Anbuden var många när BRF Vilbergen skulle byta ut de gamla entrépartierna mot mer moderna och lättskötta varianter. I den hårda konkurrensen drog MIR det längsta strået – mycket tack vare trevligt bemötande och tidigare väl genomfört arbete, hos samma förening.

BRF Vilbergen i södra delen av Norrköping är en Sveriges största bostadsrättsföreningar, med 786 lägenheter fördelade på 22 hus. När lägenhetshusens klassiska entrépartier i ek började bli slitna och redo för utbyte, landade uppdraget hos MIR.

– Vi valde MIR baserat på våra egna erfarenheter, säger föreningens ordförande Tobbe Hallberg och fortsätter:

– Vi var halvvägs in i ett gigantiskt fönsterbyte, som MIR hade fått uppdraget att genomföra, när vi började ta in anbud på bytet av entrépartierna. När vi förstod att vi kunde få MIR att utföra det jobbet också, behövde vi inte lång betänktid.

Sparsam träkopia
Projektet innebar att ersätta 67 äldre entrépartier, tillverkade i ekträ och glas, med moderna och närapå underhållsfria utbyten av aluminium. Men den stora utmaningen var varken antalet eller att arbetet skulle utföras samtidigt som fönsterprojektet fortfarande pågick. Nej, utmaningen låg i det estetiska: att matcha de gamla ekpartiernas utseende – att lyckas få aluminium att se ut som trä.

– Men som man lyckades! Från några meters avstånd hade det lika gärna kunnat vara trä. MIR har gjort ett jättejobb med att hitta rätt infärgning av aluminiumet, så det verkligen ser ut som träådringar på ytan, säger Tobbe Hallberg.

Slutresultatet kom så nära de ursprungliga entrépartierna i utseende, att föreningen inte ens behövde ansöka om bygglov för förändringen.

– Det har sparat oss en väldig massa administration – och pengar.

Fläckfritt bemötande
Leverans- och tillverkningsprecision tas ofta upp som argument vid anbud och förhandlingar. Men för montaget är de sociala sidorna av en affär minst lika viktiga. Särskilt när det handlar om projekt som kräver viss närgångenhet och tar flera år att genomföra. Som ett gigantiskt fönsterbyte i 786 bebodda lägenheter, till exempel.

– Styrelsen, vicevärden och våra medlemmar är otroligt nöjda med bemötandet vi fått av MIR, hela ledet från säljare och projektledare till montörer. Och tidsplanen har de hållit exemplariskt, både vad det gäller fönster- och entrépartiuppdraget, säger Tobbe Hallberg.

Moderna trygghetslösningar
Sedan några år tillbaka använder BRF Vilbergen ett elektroniskt låssystem i alla lägenhetsdörrar. Samma system finns även i de nya entrépartierna – utöver sedvanliga kodlås.

– Vår lokala låsentreprenör har samarbetat med MIR under tillverkningen, för att förbereda allt för vårt system. Så när partierna var tillverkade och kunde börja monteras in, var allt redan fixat för kabeldragning och sådant.

Det verkar som att ”krångelfritt” är en bra etikett på det här projektet?
– Ja, det kan man verkligen säga. Det märks att MIR är ett genuint familjeföretag. Allt känns tryggt, enkelt och välkomnande – och den känslan är värd mycket, säger Tobbe Hallberg.

M5761-58_MA_011

M5761-58_MA_006
brf_grepen5
BRF GREPEN, VÄSTERVIK

Nya portar lyfte entrén

Den klassiska föreningen BRF Grepen i Västervik har funnits länge och var i behov av nya entrépartier. Tack vare sin långa relation till MIR var valet av entreprenör enkelt.

Strax utanför Västerviks stadskärna ligger BRF Grepen. Här bor såväl äldre pensionärer som yngre studenter eller yrkesarbetande.

– MIR gjorde ett utomordentligt jobb när vi bytte alla fönster 2017. Därför var det självklart för oss att fortsätta samarbetet, säger Göran Andersson, ordförande i föreningen.

Tre entrépartier på en dag
I februari 2020 investerade bostadsrättsföreningen i nya entrépartier. Inom några dagar var alla bytta.

– Det gick väldigt fort, på en dag bytte de tre entrépartier. Ändå är arbetet noggrant gjort. MIR är bra, erfarna och väldigt kompetenta. Det märks att de har rutin.

Förberedde portkodslås
MIR förberedde också portarna för portkodslåsen direkt i fabriken. När dörrarna var på plats var det bara att sätta dit och installera kodlåsen.

  – MIR tog alla mått och löste förberedelserna för portkodslåsen smidigt. Våra medlemmar är jättenöjda med de nya entréerna – vi visste genom vår tidigare erfarenhet av MIR att det skulle bli riktigt bra.


   

brf_grepen4

brf_fabrikanten2
BRF FABRIKANTEN, VÄSTERVIK

"MIR tog ett helhetsansvar!"

För BRF Fabrikantens var det viktigt med en lokal tillverkare av entrépartier. Att MIR dessutom låg i topp gällande pris, kvalitet och leveranstid gav extra plus.

BRF Fabrikanten har det senaste året fått en riktig upputsning. Fasaden är nymålad och nya fönster är på plats. Som kronan på verket har lägenheterna även nya entrépartier.

  – Vi ville ha moderna och funktionella entrépartier som passade in i den nya fasaden, säger Sonny Wihnberg, ordförande för BRF Fabrikanten.

Förändringen har gjort att de boende känner sig tryggare i sina hem. Entrépartierna har nämligen ett nytt kodlås som håller dörrarna låsta dygnet runt.

  – MIR skötte all kontakt med låsfirman, det gick verkligen smidigt.

BRF Fabrikanten valde MIR främst för att de verkar lokalt och har möjlighet att ta ett helhetsansvar.

– Vi valde MIR för att gynna den lokala industrin, men även för att deras konkurrenskraftiga pris och höga kvalitet. De skötte också kontakten med alla externa aktörer vilket underlättade för oss. MIR har varit service minded hela vägen och våra boende tycker att våra nya entréer är underbara.


brf_fabrikanten1